Αναδημοσιεύουμε από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τις απόψεις 9 πολύ γνωστών οικονομολόγων οι οποίοι μιλούν για το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας και τις λύσεις που προτείνουν.
01. Nouriel Roubini Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Είπε ότι «η Ελλάδα έχει σχεδόν πτωχεύσει» και ότι πρέπει να επιμηκύνει το χρέος για να κερδίσει χρόνο για την αποπληρωμή του. Δεν βρίσκει αποτελεσματικό το πρόγραμμα διάσωσης και το επικρίνει επειδή δεν περιλαμβάνει έναν μηχανισμό εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα - και ειδικά των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που κατέχουν μεγάλο μερίδιο του ελληνικού χρέους. Πιστεύει ότι είναι αδύνατο να μειωθεί το έλλειμμα από 13% σε 3%. Δεν αποκλείει την εθελοντική έξοδο από το ευρώ όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων των χωρών με «δυσκίνητες οικονομίες». Μια πιθανή λύση θα ήταν υποτίμηση του ευρώ.
02. Wolfgang Munchau
Σχολιαστής των «Financial Times»
Πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς τη διαγραφή κάποιων χρεών. Θα εξαναγκαστεί είτε να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους είτε να χρεοκοπήσει. Θεωρεί ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και για τις Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, με αποτέλεσμα να απειλείται όλη η Ευρωζώνη με διάλυση αν δεν προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτόν, η νομισματική ένωση όπως είναι τώρα απέτυχε.
03. Martin Wolf
Επινόησε τον όρο «Chermany» (από τις λέξεις China και Germany), υποστηρίζοντας ότι «Κίνα και Γερμανία ενώνονται για την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας». Θεωρεί ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ διασώζει μόνο τις τράπεζες και μόνο προσωρινά - και όχι την Ελλάδα, η οποία θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της καθυστερημένα. Ομως, ο «ιός» μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες επειδή η ευρωζώνη δεν μπορεί να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Είτε να κάνει πραγματική δημοσιονομική ένωση και ένα δικό της νομισματικό ταμείο είτε να επιτρέπει τη χρεοκοπία ενός μέλους της. «Δεν είναι τα ελληνικά δημοσιονομικά που απειλούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης... Ο κίνδυνος είναι τα δημοσιονομικά των μεγάλων χωρών» τονίζει. Η Ελλάδα έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Αν δεν ήταν στο ευρώ, θα είχε κάνει ήδη υποτίμηση, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Με ισχυρό ευρώ τα εισαγόμενα προϊόντα είναι φθηνά και τα εγχώρια ακριβά.
04. Kenneth Rogoff
Καθηγητής στο Χάρβαρντ
Πιστεύει ότι είναι μάλλον απίθανο να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά και ότι οι προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος από την ίδια τη χρεοκοπία.
05. Paul Krugman
Νομπελίστας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον
Μόνο η αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμα και αν γινόταν, δεν θα έφερνε αποτελέσματα. Το έλλειμμα είναι κι αυτό μεγάλο και η αυστηρή λιτότητα θα προκαλούσε αντίστοιχη ύφεση. Η λύση για την Ελλάδα είναι η υποτίμηση του νομίσματος, που μπορεί να γίνει μόνο αν φύγει από το ευρώ. Γνωρίζει ότι αυτό ακούγεται τρομακτικό, αλλά το βρίσκει καλύτερο από τις εναλλακτικές επιλογές.
06. Adolfo Laurenti
«Mesirow Financial», ΗΠΑ
Πιστεύει ότι η διάσωση ήταν το πρώτο βήμα στην πορεία πτώχευσης της Ελλάδας. Η πτώχευση δεν έγινε τώρα για διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες, αλλά και για να μην εξαπλωθεί η κρίση στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Λαουρέντι, οι Ελληνες ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα μπορούν να βγάλουν, με αποτέλεσμα σε διάστημα τριών ετών να συσσωρεύσουν έλλειμμα 50 δισ. ευρώ. Επί πλέον, την ερχόμενη διετία η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλίσει υποχρεώσεις ύψους 70 δισ. ευρώ. «Τα 110 δισ. ευρώ είναι πολλά χρήματα, αλλά όχι αρκετά. Νομίζω πως είναι μεγάλο λάθος του ΔΝΤ και της Ευρώπης να προσπαθούν να ξεγελάσουν τις αγορές διαβεβαιώνοντάς τες ότι υπάρχει τέλος, ενώ δεν υπάρχει» εξηγεί ο Λαουρέντι και καταλήγει: «Ας ελπίσουμε ότι έπειτα από δύο χρόνια η οικονομία θα είναι σε καλύτερη κατάσταση για να απορροφήσει τους κραδασμούς τής πτώχευσης, απ' ό,τι σήμερα, που η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμα στην αρχή».
07. Domenico Lombardi
Brookings Institution, ΗΠΑ
Θεωρεί ότι η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είναι τόσο επίπονη, που η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιστρέψει ως επιλογή. Διαφωνεί με την εμπλοκή τού ΔΝΤ σε ένα εσωτερικό πρόβλημα της ευρωζώνης που θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν φτάσει σ' αυτό το σημείο και θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να είχαν κάνει δική τους την ελληνική κρίση και να μην εξαγάγουν το κόστος της στη διεθνή κοινότητα. «Η αναδιάρθρωση του χρέους» λέει «θα αποτελέσει μια επιλογή στο τραπέζι όταν οι Ελληνες πιαστούν στις δαγκάνες και κατανοήσουν πόσο επίπονη θα είναι η εφαρμογή δημοσιονομικής πειθαρχίας σ' ένα αποπληθωριστικό οικονομικό περιβάλλον».
08. Joachim Starbatty
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen, Γερμανία
Εκανε αγωγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο για να μην εγκριθεί το δάνειο προς την Ελλάδα. Το 1998 είχε προσφύγει και πάλι στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του κατά της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας να απαγορευτεί στη Γερμανία να συμμετάσχει στην ΟΝΕ - αίτημα που απορρίφθηκε. Υποστηρίζει ότι καλύτερη λύση και για την Ελλάδα και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης είναι να βγει από το ευρώ, ώστε με υποτίμηση του νομίσματος να τονώσει την οικονομία της.
09. George Irvin
Κεϊνσιανιστής οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Η Ελλάδα, αντί να υποταχθεί στους επαχθείς όρους της Γερμανίας και του ΔΝΤ που επιδεινώνουν την ύφεση, θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών μεγάλου μέρους του χρέους της. Μπορεί ακόμα να εγκαταλείψει το ευρώ και να δημιουργήσει μια «νέα δραχμή» υποτιμημένη κατά 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.