Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τα μάθατε; Χθες πέρασαν ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Την ώρα που ο ελληνικός λαός ασχολείται με την τρομολαγνεία των ημερών που κάποιοι ρίχνουν με πολύ μεγάλη ευκολία, σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα, με Καλάσνικοφ στη Συγγρού και οι αναρχικοί των καταλήψεων γίνονται τρομοκράτες στη Βουλή η τρικομματική κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πέρασε ένα νεο πακέτο μέτρων, προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση. Δηλαδή, πριν ακόμα φύγει ο Γενάρης η κυβέρνηση νομοθετεί νέα μέτρα. Ας δούμε την περιλαμβάνουν (αντιγράφουμε από το www.tvxs.gr):

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (9,2 δις) από την τρόικα εγκρίθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή νομοσχέδιο - μαμούθ, το οποίο επιφέρει σωρεία αλλαγών σε τομείς όπως οι συντάξεις, η δημόσια διοίκηση, το χρηματοοικονομικό σύστημα και τα εθνικά δικαιώματα. Στον απόηχο των πυροβολισμών στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού διεξήχθη μία κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Περί εθνικής κυριαρχίας

Μέσα από την επικαιροποίηση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελλάδα «παραιτήθηκε της ασυλίας της απέναντι στους δανειστές», σύμφωνα με τους επικριτές της διάταξης. Το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στη Βουλή.
«Δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Ελλάδας προς τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς ακόμα και με το αγγλικό δίκαιο, τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου μπορούν μονάχα να καθορίσουν το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα. Το τι θα εκποιηθεί για την αποπληρωμή, το καθορίζουν τα ελληνικά δικαστήρια. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί παντός στοιχείου της Ελλάδας», ανέφερε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε: «Εμείς δεν είπαμε πως θα έρθουν και θα κατασχέσουν την Ακρόπολη. Το θέμα είναι πως μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση της Ακρόπολης, που είναι ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση των παραλιών μας, του ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου. "Ιδιωτική περιουσία" μπορεί να είναι ακόμα και τα πολεμικά του σκάφη, ο χρυσός που είναι στο εξωτερικό, η εκμετάλλευση των παραλιών του. Όλα αυτά τα έχετε παραδώσει. Τώρα μας λένε πως ο τρόπος εκτέλεσης θα είναι ελληνικός. Θα μας κρεμάσουνε και θα διαλέξουμε εμείς το σκοινί. Αυτό μας λέει ο κ. καθηγητής».

Πακέτο παρεμβάσεων

Η έγκριση των περιβόητων πράξεων νομοθετικού περιεχομένου συνεπάγεται από νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εποπτείας υπουργείων, ΔΕΚΟ, δήμων, ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου έως ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τον ΟΣΕ και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιλαμβάνεται ακόμη και η δυνατότητα πώλησης βρεφικών τροφών -εκτός των φαρμακείων- από τα σούπερ μάρκετ.

Ανάμεσα σε άλλα, περικόπηκε το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής, το οποίο πάντως εξομοιώθηκε με το αντίστοιχο των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, προβλέφθηκε η αφαίρεση δικαιωμάτων κατά την αποχώρηση διευθυντών ΔΟΥ και υπουργείων από τις θέσεις τους.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η ψήφιση του άρθρου 35, το οποίο καταψήφισε η ΔΗΜΑΡ (151 ψήφοι υπέρ, 3 «παρών»). Προβλέπει την καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, όπως και τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση.

Επιπλέον, εκχωρήθηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας του Δημοσίου για τον Ιππόδρομο, απορροφήθηκε ο κλάδος συντήρησης τροχαίου υλικού από τον ΟΣΕ, μεταβιβάστηκε η ΓΑΙΟΣΕ στο Δημόσιο και αποσαφηνίστηκαν οι κυρώσεις στις υπηρεσίες του ΕΟΤ για τις περιπτώσεις παραβάσεων.

Συγχρόνως, ψηφίστηκε η απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων και θεσπίστηκε πιστοποιητικό συμμόρφωσης για την εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.

Και 10% καπέλο στη ΔΕΗ

Άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιβάλλει αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ οι οποίοι παρεκκλίνουν από τους στόχους τους.

Όσο για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αυτά θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους. Την ίδια ώρα, επανήλθαν οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης με αφετηρία το 2014. Πρόκειται για την παλαιότερη έκτακτη εισφορά στα ΙΧ άνω των 2.000 κ.εκ., η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις καθώς «τιμωρεί» χωρίς κριτήρια τους κινητήρες των 2 λίτρων.

Στο μεταξύ, αποσύρθηκε η διάταξη για τον ετήσιο φόρο πολυτέλειας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων (ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ.Στυλιανίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόσυρση), με το επιχείρημα ότι θα επιβληθεί ένα νέο «τέλος πλεύσης» για τα σκάφη από τα οποία «δεν εισπράχθηκε ποτέ». 

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τα οποία ξεπερνούν το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.