Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή σε ρόλο διαφημιστή μεγαλοεπιχειρηματιών που κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων

Η Χρυσή Αυγή εκτός από δουλεμπορικό φαίνεται ότι άνοιξε και διαφημιστική εταιρία. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της αφιερώνει διθυράμβους για την καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Η σχετική ανάρτηση έχει τίτλο "Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε.: Μία λαμπρή ελληνική επιχείρηση που αντιστέκεται στην κρίση". Αφού, λοιπόν, αντιγράφει από οικονομικές ιστοσελίδες ύμνους για την εταιρία στο τέλος έχει προσθέσει το εξής:
"Η Χρυσή Αυγή δεν έχει την παραμικρή σχέση με επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα και μονίμως καταγγέλλει την πλουτοκρατία που υπεράνω το εθνικού συμφέροντος θέτει το κέρδος. Στην περίπτωση όμως που Έλληνες επιχειρηματίες σκέπτονται και πράττουν εθνικά, η Χρυσή Αυγή τους στηρίζει ηθικά και επιβραβεύει τη δράση και την προσφορά τους." 

Επειδή, όμως, όπως η Χρυσή Αυγή και πολλοί ακόμα θέλουν να μας πείσουν για τους καλούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες που όπως γράφουν και οι φασίστες "σκέπτονται και πράττουν εθνικά" εμείς θυμηθήκαμε μια παλιά είδηση που είχε δημοσιευθεί σχετικά με την οικογένεια Καρέλια.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Την απαλλαγή του κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωριας Καρέλια από την καταβολή φόρου κληρονομιάς αποφάσισε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. 


Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 1369/2010 απόφασή του, αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή πράξη καταλογισμού προϊσταμένου της ΔΟΥ Αθηνών του έτους 2002 για επιβολή φόρου κληρονομιάς, ύψους 11.717.930 ευρώ.
Το 2000, ο Γεώργιος Καρέλιας άφησε στο εν λόγω ίδρυμα το 22% των μετοχών (187.332 ανώνυμες μετοχές), που είχε της καπνοβιομηχανίας Καρέλια. Το Ίδρυμα το έτος 2001 υπέβαλε δήλωση φόρου κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η κληρονομιά απαλλάσσεται από το φόρο.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΔΟΥ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς και υποστήριξε ότι δεν εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς του (χορήγηση υποτροφιών, ενίσχυση και επιχορήγηση μελετών, ερευνών, κ.λπ.).
Ειδικότερα, η ΔΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα "εν τοις πράγμασι δεν επεδίωξε τους κατά το καταστατικό του κοινωφελείς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν παρουσίασε καμία απολύτως δραστηριότητα προς την επίτευξή τους, και ως εκ τούτου δεν ενέπιπτε στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν.δ. 118/1973, συνεπώς έπρεπε να υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς οι ανώνυμες μετοχές που κληρονόμησε από τον αποβιώσαντα Γεώργιο Καρέλια". 



2 σχόλια:

  1. σε χαλαει γιατι ειναι ελληνικη εταιρεια ετσι.......συνεχισε το εργο σου...ειναι πολλα τα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπαγαλάκια τα ξέρουμε καλά ...
    Οι πολυεθνικές στον χώρο του καπνού είναι καλύτερες ...
    Θα πρέπει να ψάξεις καλύτερα φίλε blogger κ μετά να κατηγορείς ...
    Διαμάντι εταιρεία είναι η παραπάνω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.