Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

«Παραμύθι» ότι η φοροδιαφυγή ευθύνεται για όλα τα δεινά του λαού

 
Τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε ότι προσδοκά έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση Ελλήνων, που με τραπεζικά εμβάσματα την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.

Όπως έλεγαν δεξιά και αριστερά πηγές του υπουργείου, η σχετική λίστα αριθμεί 54.000 φυσικά πρόσωπα. Από αυτά, 25.500 περιπτώσεις καταχωρήθηκαν ως ύποπτες και έχουν ειδοποιηθεί οι 14.000 για συμπληρωματικές δηλώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Εάν δεν το καταφέρουν, θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα που απέκρυψαν. Το υπουργείο έλεγε ότι υπολογίζει στα 7 δισ. ευρώ τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων από αυτές τις περιπτώσεις και ότι το ποσό που προσδοκά να εισπράξει ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Με τέτοιες και άλλες στοχευμένες διαρροές, τις οποίες τα αστικά ΜΜΕ αναπαράγουν αμάσητες, έχτιζαν όλες τις προηγούμενες μέρες το παραμύθι ότι η φοροδιαφυγή ευθύνεται για όλα τα δεινά του λαού και πως η πρόθεσή τους να την πατάξουν, είναι εγγύηση για να απαλυνθούν τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας. Με τον ίδιο στόχο, η κυβέρνηση αξιοποιεί και την υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Φαίνεται όμως ότι το παραμύθι τους απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα, ώστε να αναγκάζονται τώρα με νέες διοχετεύσεις να τα μαζέψουν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για άμεσες εισπράξεις εσόδων από τους 25.500 φορολογούμενους που έβγαλαν την τελευταία τριετία κεφάλαια στο εξωτερικό και τους οποίους η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει ειδοποιήσει να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν επί των εισοδημάτων που απέκρυψαν φόρο 45%.

Μέχρι τα τέλη της βδομάδας που πέρασε, από τους 25.500, λιγότεροι από 1.000 είχαν μπει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ για να δηλώσουν ό,τι έχουν κρύψει και μόλις 250 είχαν υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Μετά απ’ αυτά, το υπουργείο αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι προσδοκίες που αφορούσαν την άμεση είσπραξη 2 δισ. ευρώ από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνονται.

Αντίθετα, εκτιμούν τώρα ότι τελικά οι περισσότεροι από τους 25.500 θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους χωρίς να απειληθούν με έξτρα φόρο!

Με άλλα λόγια, άνθρακες ο θησαυρός που προπαγάνδιζαν όλες τις προηγούμενες μέρες, γανώνοντας το κεφάλι του κόσμου ότι χτύπησαν φλέβα στην φοροδιαφυγή και ότι με τις εισπράξεις που προσδοκούν θα αλλάξει η ζωή του λαού. Τα ίδια πάνω κάτω λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδράμοντας από άλλη μπάντα την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Τι επιβεβαιώνεται; Αυτό που λέει το ΚΚΕ: Ότι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού μπούκωσαν με χρήμα από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην Ελλάδα, έβγαλαν τα ποσά αυτά στο εξωτερικό, κάνοντας χρήση των νόμων και των συνθηκών της ΕΕ.

Εκεί είναι η ουσία που κρύβεται πίσω από τον κουρνιαχτό της «λίστας Λαγκάρντ» και της κάθε λίστας.

Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση και για να δημιουργούνται αποπροσανατολισμός και εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια, συχνά, αργούν να δημοσιευθούν γιατί πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ότι δεν είναι υβριστικά ή διαφημιστικά (κανένας άλλος έλεγχος δεν γίνεται) και επειδή το blog δεν είναι η δουλειά μας, αλλά το "ψώνιο" μας, ελέγχονται μόνο μια φορά τη μέρα.